2/18/2010

The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert

http://www.imdb.com/title/tt0109045/
94 yapımı bir yol filmi/müzikal. İki drag queen ve bir travesti, 'eski bir dost'un hatrına Avustralya çöllerinin çok ötesinde, çok uzak bir yer olan Alice Springs’te dans şovlarını sergilemek için yola koyulurlar. Hem de kocaman bir otobüsle. Kostümler inanılmaz (Oscar ödüllü). Müzikal sevmediğim halde müthiş bir keyifle izledim. Ortada öyle bir alakasızlık, öyle bir tezat var ki; uçsuz bucaksız çöl görüntüleri ve bu çölde fosforlu far ve tüylü kıyafetler iyle dans eden, şarkı söyleyen insanlar... Büyüleyici kareler, yabancı gelen her şeyi hor gören eski zihniyet, köyler, redneck’ler ve hatta aborjinler. Yönetmen Stephan Elliott bu muhteşem üçlünün garip arkadaşlığını anlatırken, bir de bu detaylarla izleyicinin resmen aklını alıyor. Bazı sahneler ise oldukça komik. Özellikle karşılıklı küfürleşmeler! Arada trajikomik durumlarda kahkaha atamayıp, susup kaldığınız da olmuyor değil tabii. Peki bu 'iki drag queen'i ve travestiyi' kim oynuyor? Guy Pierce desem, Star Wars'un Chancellor Valorum'u Terence Stamp desem, o da yetmediyse Matrix’in ve LotR’un güçlü figürü Hugo Weaving desem? Bu üç oyuncuyu afişteki kıyafetlerde düşünün. Kullanılan renklere ve geniş çekim kırmızı Avustralya çölüne hayran kalmamak mümkün değil. Neyse, unutulmaz bir film izlemiş oldum. Bunun için Onur Evcil kişisine teşekkür ediyorum efem.

2 yorum:

10 dedi ki...

Rica ederim Amber Armageddon kişisi afiyet olsun.

1994 yılı Avusturalya için altın bir yıl olmuş anlaşılan,Priscilla ve ardından gelen Muriel's Wedding ile sinema tarihine en iyi Avusturalya filmlerinin kazandırıldığı bir yıl.

Priscilla herşeyden önce mükemmel bir karakter filmi tüm renklere müziğe ve ihtişama rağmen görüp görebileceğiniz en iyi oyunculuk örneklerini izlemek için bir fırsat niteliği taşımaktadır. Özellikle Guy Pearce ve Hugo Weaving birer travestiyi oynarken Terence Stamp'in ise bir hanımefendiyi (bakın travesti demiyorum) oynayış şekli insanın gözlerini kamaştırıyor adeta.

Bir karakteri karikatürize etmeden nasıl canlandıra bilirsiniz sorusunun cevabını veriyor Terence Stamp.

Filmi beğenenlere tavsiyem Toni Collette'in inanılmaz oyunculunu sergilediği Muriel's Wedding'e de bir göz atmalarını tavsiye ederim bu iki film Avusturalyanın ABBA sevdasının ne kadar büyük olduğunun da bir ölçüsü sanki. :)

10 dedi ki...

Bu arada filmin daha sonra bir de müzikal uyarlaması yapıldı merak edenler müzikalin web sitesinden inceleyebilirler.

PS: Londra'da müzikali izleyen arkadaşlarım oldukça beğendiklerini söylemişlerdi fakat ben izleme şerefine nail olamadım henüz o yüzden müzikalin başarısı hakkında bir fikrim yok.

http://www.priscillathemusical.com/